© Lodewijk De Decker
FOTOGRAFIECIRCUIT > STREET VIBRANCE – LODEWIJK DE DECKER

12 NOV
tot
6 DEC

TIELT • Tijdens zijn periodes van werken, wonen en reizen in Azië – alles opgeteld zo’n 7 jaar – raakte Lodewijk De Decker gefascineerd door het straatleven in de grootsteden. Duizenden uren moet hij gewandeld hebben in Bangkok, Hong Kong, Chiang Mai, Chengdu, Xian, Kuala Lumpur, Singapore, Manila, Tokyo, Kathmandu, Colombo, Lhasa en Beijing. Het zalige slenteren en observeren, proeven en praatjes slaan, het ontwaken van een stad beleven, het nachtleven induiken, de pleinen, boulevards, markten, wijken en tempels ontdekken – hij zou het eindeloos kunnen blijven doen, met blijvende verbazing en verwondering. Het te voet doorkruisen van een wereldstad zonder enig doel behalve dan het dagelijkse straatleven observeren en absorberen boeit hem meer dan het bezoeken van klassieke ‘highlights’.

Twee jaar geleden ontdekte hij ook een manier om deze fascinatie te delen: fotografie, meer bepaald straatfotografie. Het jarenlang oefenen van de kunst van het kijken en observeren resulteert nu in een rake fotografische blik. In zijn werk brengt hij geen boodschap, noch een maatschappelijke visie of kritiek. Soms weet de portretteerde dat hij of zij wordt gefotografeerd, soms ook niet. Hoewel hij het zeer goed kan vinden met de mensen in Azië is Lodewijk als straatfotograaf passant, buitenstaander. Maar wel met de bedoeling een intimistische, respectvolle inkijk te geven in het alledaagse leven in Azië. De reeks “Street Vibrance” bundelt een aantal foto’s die hij maakte in de Chinese stad Chengdu, Xian, Lijiang en Hong Kong.

Na vijftien jaar motorreizen in Azië, Afrika en Europa besloot Lodewijk eindelijk een camera te kopen om wat reisfoto’s te maken. Tot zijn grote verbazing raakte hij op korte tijd steeds sterker geïnteresseerd in fotografie en haar rijke geschiedenis. Vooral straatfotografie boeit hem: als hij niet aan het fotograferen is in de straten van Gent en Rijsel – dikwijls ’s nachts – of op reis in Azië is hij vaak te vinden op fotografietentoonstellingen of verdiept hij zich in het werk van bekende fotografen. Enkele van zijn grote voorbeelden zijn Fan Ho en W. Eugene Smith. Hij werkt momenteel aan een meerjaars fotojournalistiek project ronde de laatste kloosterzusters in Vlaanderen samen met journalist Valentijn Dumoulein, dat moet resulteren in een reizende fototentoonstelling en publicatie. Eén van zijn foto’s uit Hong Kong werd onlangs geselecteerd voor de National Geographic jaarkalender.

Open ma, di, woe, vrij van 9.00 tot 12.00 en 13.30 tot 17.00 uur, do van 09.00 tot 12.00 en 13.30 tot 18.00 uur

Bron: UiTinVlaanderen.be

mail ons
0032.51 42 82 20
Huis Mulle de Terschueren
Ieperstraat
8700 Tielt
breng me hierheen