JASPER LéONARD - RESIZED

DECEMBER

5tot21
WEMMEL • Jasper Léonards passie voor beeld ontwikkelde zich vanuit een vreemd vertrekpunt, in het plezier dat hij beleefde aan het onbesuisd prutsen aan cameralenzen. Het zou de fotografie niet heruitvinden, maar het heeft hem wel gevormd tot de fotograaf die hij nu is. Zijn beelden vandaag zijn nog steeds schatplichtig aan die begindagen.

Zijn ‘lenzenproject’ lag ook aan de basis van zijn masterproef in de Beeldende Kunsten aan Sint Lucas Antwerpen in 2010. Eén van die lenzen was een 45 mm Tilt-Shiftlens, waarbij het rubber aan de lens zodanig geplooid wordt dat het beeld op bepaalde plaatsen op karakteristieke wijze aan scherpte verliest. Met het juiste onderwerp en het juiste perspectief ziet een reële scene er door dit miniatuureffect al snel geënsceneerd uit.  Onze hersenen interpreteren Tilt-Shiftfoto’s onbewust als beelden van iets zeer klein. Tilt-Shift zet je als kijker op het verkeerde spoor, omdat je ervan uitgaat dat het een miniatuurbeeld is.

De voorbije jaren trok Jasper eropuit en richtte zijn Tilt-Shiftlenzen op het leven. Vanaf daken en kranen, kathedralen of vanuit een luchtballon – de beste plekken om het land in vogelperspectief in beeld te krijgen.
Geen enkel beeld werd hierbij in scène gezet. Het land ging gewoon zijn  gang en hij legde het vast.


De tentoonstelling is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur.
Op zaterdag, zondag en feestdagen is de tentoonstelling gesloten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

GC de Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel
breng me hierheen